THE DIVISION 2

En son güncellendiği tarih: Mar 16


Division 2,ubisoft tarafından geliştirilmiş olan askeri taktiksel oynanış mekanikleri içeren online yapıdaki bir mmotps oyunu olarak tanımlanabilir sanırım.Division'ın içerisinde bulunduğu türe en yakın oyun muhtemelen destiny'dir.İlk oyunundan sonra gelen kendini aşırı tekrar etmesi ve endgame'in de bir yerden sonra sıkıcılaşmaya başlaması şikayetlerinden sonra ubisoft,bu kez oyuncuları dinlediğini ve division'ın daha gelişmiş ve iyileştirilmiş hali olduğunu söylediği oyunu,division 2'yi 7 şubat 2019 tarihinde piyasaya sürdü.Açıkçası ubisoft'un diğer serilerindeki oyunlara bakacak olursak,ben ilk oyundan daha iyi bir şeyler geleceğini tahmin edebiliyordum.Çünkü ubisoft oyun geliştirme işinde artık bunu bir gelenek haline getirmiş durumda ve neredeyse tüm serilerinde,ilk oyun kötü ikincisi iyi ve devamında da aynı formülü sündürene ve oyuncuları bayana kadar devam oyunlarını piyasaya sürmeyi bir alışkanlık haline getirmiş durumda.Bakalım bu kez ikinci oyunun iyi olması durumu yeterli olmuş mu ve oyun dünyasındaki geliştiricilerin en büyük hayali olan online ve hikaye temelli oyun mantığını başarılı bir şekilde birleştirmeyi başarabilmiş mi?Oyunumuzu incelerken oynanış,hikaye,grafik ve online taraflarını ele alarak değerlendirmemizi yapacağız.


İlk olarak hikaye kısmından başlayalım.Division 2'in hikaye kısmı aslında 1. oyunun devamı niteliğinde olmakla birlikte,olayları farklı bir şehire taşımış durumda.Hikayemizde insanlık geliştirmiş olduğu teknoloji,ulaşım,barınma,internet ve düzen gibi birtakım olguları tam olarak anlayamadığım bir sebepten dolayı yitirmiş durumda,ve oldukça yakın dönemde geçen içerisinde bir nükleer savaş sonrası tema barındırmayan,ancak post apokaliptik diyebileceğimiz bir dünyada olayları ele alıyor.Bu düzensizliğin hakim olduğu dünyamızda bizde division adındaki oldukça bilindik ve prestijli bir ekibin üyesiyiz.Amerika'yı eski günlerine geri getirmeye ve bir şekilde ufaktan da olsa düzeni tekrar kurmaya ve insanları korumaya çalışıyoruz.Bunu da yaptığımız görevler ile ana üssümüzün iletişim gücünü arttırma,yeterli yiyecek kaynaklarını bulmaya çalışma ve gerekli barınma ihtiyacını karşılama gibi birtakım olgular üzerinden sağlamaya çalışıyoruz.Mücadele ettiğimiz düşmanlar ise bu felaket olarak nitelendirebileceğimiz olaydan sonra baş kaldırmış olan,asi ve düzen karşıtı kimseler olarak karşımıza çıkıyor.Açıkçası ilk defa bir oyunun hikaye kısmından neredeyse hiç bir şey anlamadığımı söyleyebilirim.Oyunun hikayeyi anlatma şekli her görevin sonunda isteğinize bağlı izleyebileceğiniz video kayıtları ve görevleri aldığınız kişiler ile olan diyaloglarınız ile aktarılmaya çalışılıyor.İçinde bulunduğu temayı ve dünyasını en ayrıntılı şekilde anlatan sinematik ise oyunun yalnızca başında bulunuyor diyebilirim.Genel hatlarıyla hikayeyi anladıktan sonra ayrıntılar ile ilgili gerçekten en ufak bir şeyi anlayamadım.Bu tamamen benim öküzlüğüm olabileceği gibi,oyunun hikayeyi çok kopuk bir şekilde veriyor oluşu ve hikaye kısmını odak noktasında tutmaması da olabilir.Nitekim ben o video kayıtlarından tam olarak bir şey anlamadım.Çünkü gösterilen şeyler,yaşanmış olan trajediyi ve karşılaştığınız düşmanların acımasızlığını anlatıyor ancak ayrıntı vermiyor.Tek anladığım şey biz iyiyiz kötüler var savaşıyoruz çünkü ortada bir düzensizlik var ve bu durum insanları mağdur ediyor.Biz de onlara yardım etmeliyiz.Çünkü biz iyiyiz.Division nasıl kuruldu,nerde kuruldu,bu felaket nasıl gerçekleşti,altında yatan sebep ne,bu kötü adamlar kim neyin nesi,bu soruların cevabını ben bulamadım veya anlayamadım açıkçası.Belki ilk oyunda detaylı bir şekilde anlatıldığı için es geçilmiştir,ancak öyle ise bile benim gibi ilk oyunu deneyim etmemiş olan oyuncular için hikaye kısmında eksik olarak kalıyor bazı şeyler.Ancak hikaye zaten oyunun odak noktası değil.Odak noktası online kısmı.


Division 2 tek başınıza bile deneyim etmek isteseniz mutlaka sizden online bağlantı isteyen bir oyun.Oyunda ana görevler,yan görevler ve buna benzer birtakım çeşitli görev unsurları yer almakta.Bunları isterseniz tek başınıza,istersenizde arkadaşlarınız ile co-op ya da matchmaking sistemiyle başka oyuncular ile de deneyim edebiliyorsunuz.Ancak oyunda bir seviye mantığı bulunuyor ve oynanışında temelini oluşturuyor diyebilirim.Her ne kadar karşılaştığınız düşmanlar kanlı canlı sizin gibi insan da olsa,seviyeniz yeterli değilse ya da silahınızın verdiği hasar düşükse,kafasına sıksanız dahi düşmanları öldüremiyorsunuz.İçerdiği tema ve atmosfer olarak gerçekçi diyebileceğimiz olguyu kıran en önemli olay da tam olarak bu oluyor maalesef.Sarı kırmızı ve mor can barı olan düşmanlardan bazılarını alt etmeniz için bazen dakikalarca mermi yağmuruna tutulmanız gerekiyor onları.Bu noktada da oyunun karşılaştığı diğer bir eksi karşınıza çıkıyor, o da zorluk dengesi.Hikayeyi tek başına deneyim etmek isteyen oyuncular belirli bir noktadan sonra düşmanların çok hasar vermesi ve tek başına öldürülmesi neredeyse imkansız olması duvarı ile karşılaşıyor.Bu durumda da hikayeyi tek başınıza deneyim etmeniz mümkün olmuyor açıkçası.Ancak oyunda diğer oyuncular ile eşleşmek ve istediğiniz görevi deneyim etmek oldukça kolay olduğundan ve görev tasarımları da bu şekilde oynamaya el verişli bir şekilde hazırlandığından dolayı bu durum çok büyük bir problem olmuyor diyebilirim.Başka oyuncular ile görevlere girdiğiniz de oyun çatışma hissiyatını vermeyi ve sizi atmosfere sokmayı çok iyi bir şekilde başarıyor.Çünkü zaten oyunun en iyi olduğu nokta oynanış kısmında yatıyor.Her ne kadar düşmanların kafasına mermiler yağdırmanız gerekse de,hikayeyi anlamamış olsanızda,işin oynanış kısmıyla çok rahat keyif vermeyi başarıyor division 2.Son olarak oynayabileceğiniz online pvp modundan da bahsedelim ve oynanış kısmına geçelim.Oyunda aynı call of duty tarzındaki oyunlardan da aşina olduğumuz alan ele geçirme gibi birtakım online pvp modları bulunuyor.Takım halinde eşleşme sistemi ile oynadığınız bu modlar açıkçası rakiplerinizin call of duty ,battlefied tarzındaki oyunlarda olduğu gibi bir iki kurşunda ölmüyor oluşu sebebiyle biraz bayık bir tat veriyor.Bu nokta da çok eğlenceli olmamak ile birlikte ara sıra girip oynanabilecek bir mod olduğunu söyleyebilirim bunun.


Gelelim oynanış kısmına.

Oyuna öyle çokta detaylı olmayan bir karakter yaratma ekranıyla, kendimizin yarattığı bir karakter ile başlıyoruz.Tema olarak gerçekçiliğin ön planda tutulmuş olduğu oyunumuzda,buna da oldukça uygun olan bir oynanış mantığı seçilmiş diyebilirim.Oyunda aynı anda 3 farklı silah taşıyabiliyorsunuz.Bunlar birincil,ikincil ve kullanabildiğiniz bir pistol çedişi olarak karşımıza çıkıyor.Birincil ve ikincil silah bölmelerine istediğiniz pompalı,sniper veya rifle'ı koyabiliyorsunuz.Bunlara ek olarak yanınızda bir de el bombası bulunduruyorsunuz.Oynanış kısmı temelde bu öğelerden oluşuyor.Ancak bu oynanış kısmını çeşitlendiren en büyük etken tüm bunlar dışında sahip olabileceğiniz yetenekler oluyor.Oyunda seviye atladıkça kazandığınız puanlar ile yeni yetenekler açıyorsunuz ve bu yeteneklerden aynı anda 2 tanesini kullanmanıza izin veriyor oyun.İşin yetenek kısmı da oldukça çeşitlilik gösteriyor.Aynı yeteneğin kendi içerisinde bazen 3 bazen de daha fazla kullanım şekilleri mevcut olabiliyor.Hangisi sizin oynanış mantığınıza daha yatkın ise o yetenekleri seçip oyunu o şekilde oynamak,karakterinizi özelleştirmenin en etkili yolu oluyor.Tabi aslında bundan önce bahsedilmesi gereken en önemli şey,oyundaki seviye olayı.Division bir mmo olduğu için karakterinizin bir seviyesi var ve oyunda bulunan görevleri tamamladıkça,düşmanları vurdukça seviyeniz atlıyor ve bu seviye atlama işi oyunda bir hayli önemli oluyor.Şöyle ki her ne kadar karşınızdaki düşmanlar sizin gibi kanlı canlı insanlar da olsa,eğer ki sizden 1-2 seviye üstünler ise onları öldürmeniz bir hayli zor oluyor.Aslında oyunla ilgili yapılabilecek en büyük eleştiri de bu nokta gerçekleşiyor diyebilirim.Oyunda seviye mantığı olduğu ve tüm silah ve ekipmanlarınızın matematiksel değerleri olduğu için,savaş sırasında düşmanın kafasına sıkmanızdan ziyade bu matematiksel değerler ön planda tutuluyor.Atmosferi gerçekçi bir temada seçilmiş olan bu askeri savaş oyunu diyebileceğimiz division'da, karşınızdaki düşmanın kafasına bir şarjör boşalttığınız halde ölmemesi,gerçekçilik olayını işin hikaye kısmında olduğu gibi oynanışta da biraz kırıyor maalesef.Tabi ki bunun oyun için bir eksi olduğunu söylemek pek mümkün değil,ancak karşınızda destiny'deki gibi insan dışı yaratıklar olmadığı halde kafasına sıkınca ölmemesi biraz garip kaçabiliyor oyunda.Bir yerden sonra bunu çokta fark etmeden oynuyorsunuz oyunu ancak yine de bir mantıksızlık hissiyatı hakim durumda diyebilirim bu noktada.Oynanış mantığına gelirsek de eğer,Division 2 neredeyse tamamiyle loot özerine kurulu bir oyun.Takım arkadaşlarınız ile beraber görevleri yerine getiriyorsunuz seviye atlıyorsunuz,atladığınız seviye yettiğince en yüksek özellikteki ekipmanları giyiyorsunuz ve tabi ki her looter-shooter oyununda olduğu gibi sarı,mavi mor olan en nadide ekipmanların peşinden koşuyorsunuz.Giyebileceğiniz zırh seti,çanta,silahlar,eldiven,ayakkabı derken,oyun oldukça çeşililik sağlayabiliyor bu noktada.Ancak ekipmanlarınız genel olarak eğer en nadir seviyede değilse görünüm olarak çokta göze çarpıcı,hoşunuza giden şeyler olmuyor tasarım açısından.Bir yerden sonra yalnızca silahların verdiği hasara ve zırh setinizin verdiği defans puanına bakıyorsunuz.Oynanış kısmında matematiksel değerler oldukça önemli oluyor,çünkü daha çok başkalarıyla birlikte görevlere gireceğinizi düşünürsek eğer,o görevlerin seviyeleri ekibinizdeki en yüksek seviyeli oyuncunun seviyesine göre ayarlandığından,oyundan keyif alabilmeniz için bu lootların peşinden koşmak ve daha yüksek değerdeki itemleri kuşanmak bir hayli önem arz ediyor.Oyunun ana mantığı olan bu loot peşinde koşma olayı ise dark zone adı verilen bölgelerde geçiyor diyebilirim aslında.Kuşanmak isteyeceğiniz ve peşinden koştuğunuza değecek itemler dark zone'da bulunuyor.Dark zone ise aynı severde hem sizin gibi oyunu oynayan oyuncuların hem de npc'lerin olduğu bölgeler olarak geçiyor.Normal bölgelerden farkı ise dark zone'daki npc'ler çok daha zorlu ve çetin düşmanlar olarak karşınıza çıkıyor.Ancak bu bölgelerde bulunan loot'lar da bir o kadar değerli oluyor.Npc'leri öldürüp bölgedeki loot'u alarak ya da rastgele gezerken karşınıza çıkabilecek olan loot'ları aldıktan sonra bunları çıkarma noktalarına götürmeniz gerekiyor.Ancak çıkarma noktasına giderken diğer oyuncuların sizi öldürüp loot'unuzu alması ya da çıkarma noktasında beklerken npc'ler tarafından öldürülmeniz durumunda,bulduğunuz o loot'lara veda ediyorsunuz.Oyunun en eğlenceli kısmının bu dark zone kısmı olduğunu söyleyebilirim açıkçası.Çünkü hem bulduğunuz loot'ları çıkarabilecek miyim'in stesine girmek,hem de diğer oyuncular ile karşılaştığınız da onlara güvenmeli miyim yoksa ilk ihanet eden ben olup avantajı kendi lehime mi çevirmeliyim gibi ikilemler,oyunun oynanış açısından tavan yaptığı nokta oluyor.Son olarak oynanış tarafında bahsedilmesi gereken şey oyunun gunplayı.Oyundaki çatışmalar ve içinde bulunduğunuz atmosfer inanılmaz keyifli.Her ne kadar silahların kullanırken ki verdiği hissiyat farklılığı bir destiny'deki kadar olmasa da,sizin oynamaya devam etmenizi sağlayan en büyük unsur oynanış keyfi oluyor oyunda.Benim gibi gerçekçi temadaki bu tarz tps aksiyonlarını sevmeyen biri için bile oldukça keyif veren ve beklentinin üzerinde bir çatışma hissiyatı olduğunu söylemeliyim division 2'nin.Ekip olarak girdiğiniz bir görev esnasında etrafnızı sarmaya çalışan düşmanlar,bir taraftan gelen bombayı görünce siper değiştirmek,ekip arkadaşlarınıza yardım etmek,bir siperden diğerine geçmek,ekip arkadaşlarnız için koruma ateşi açmak,patlamalar silah sesleri falan derken...dört dörtlük bir oynanış keyfi var division 2'nin.


Oyunun grafikleri ise tek kelimeyle muazzam.Gerçekten çok güzel bir atmosferi var oyunun.Karakterinizin animasyonları,silah ateşleri,siper geçişleri falan kusursuz çalışıyor.Özellikle oyundaki ışıklandırmalar dudak uçuklatıcı manzaralar ile karşılaşmanıza sebep oluyor.Gerçekten çok başarılı.


Oyunu kimler almalı kısmına gelirsekte eğer,Gerçekçi bir temada geçen askeri-taktiksel bir şeyler arıyorsanız ve şu işin mmo olmasından kaynaklı loot ve seviye mantığını kabul edip düşmanlara şarjörler boşaltma işini kafanıza pek takmayabilirseniz,bu oyunu kaçırmayın derim.Ancak böyle oyun hikayeli olacak diyenlerden iseniz,işin online mantığı ve hikaye kısmı sizi hayal kırıklığına uğratabilir baştan söyleyeyim.Ancak yine de oyundaki gunplay'den ne olursa olsun zevk alacağınızın garantisini verebilirim.Fiyat için ise standart 300 lira oldukça fazla bana kalırsa.Max 150 lira gibi bir fiyat ödenerek paranızın karşılığını rahatlıkla bulabilirsiniz diye düşünüyorum.


OYNANIŞ:85

HİKAYE:60

ONLİNE:80

GRAFİK:95


ORTALAMA PUAN:80

METACRITIC PUAN:84



1 görüntüleme